Tips voor een perfecte besnaring

Hoe je racket optimaal (laten) besnaren

Correcte besnaring

Een correcte besnaring van je tennis racket maakt zeer veel uit. Één van onze leden uit regio Brugge had al enkele weken last van een slechte vorm. Veel ballen werden buiten geslagen en hij kloeg over gebrek aan gevoel. Gezien het belangrijke mentale aspect van tennis leidde dit al snel naar een gebrek aan zelfvertrouwen met een vicieuze cirkel van nóg slechtere resultaten als gevolg. De uiteindelijke oorzaak bleek een té lage spanning van zijn snaren.

Welke snaren zijn voor jou het best?

Dé perfecte snaren bestaan niet en zijn voor iedereen verschillend. Veel hangt af van hoe je zelf speelt. Als we naar snaren kijken, kijken we meestal naar de volgende eigenschappen

  • Power: hoe “gemakkelijk” kun je snelheid maken
  • Controle: dit slaat voornamelijk op het spinnen. Kun je gemakkelijk spin steken, dan zul je de bal veel gemakkelijker kunnen binnenhouden aan een hogere snelheid
  • Comfort: hoe comfortabel voor de arm zijn de snaren
  • Gevoel: hoeveel gevoel en “touch” heb je met de snaren
  • Duurzaamheid: hoe lang zullen je snaren meegaan met een beperkte slijtage

Een snaar waarbij je op alle vlakken optimaal scoort zul je wellicht niet vinden dus je moet eerst voor jezelf uitmaken wat jij het belangrijkste vindt.

Een snaar die zeer populair is, is de Luxilion ALU Power. De naam zegt het zelf al: met deze snaar zul je weinig moeite hebben om veel snelheid te genereren. Ook de controle en duurzaamheid zijn uitstekend. Ben je een baseline speler, zul je deze snaar zo goed als perfect vinden. Netspelers kiezen beter een andere snaar gezien het mindere gevoel je bij deze snaar hebt.

Een andere snaar die momenteel veel gebruikt worden is de RMP Blast van Babolat. De bedoeling van deze snaar is een maximum aan spin genereren. Deze snaar is dus vooral geschikt voor spelers die hard slaan en met erg veel spin spelen, type Nadal. De pure power bij deze snaar moet vooral van jezelf komen. Deze snaar is ook iets minder duurzaam en zal sneller breken dan de ALU Power.

Ook Pacific X Force vind je bij spelers uit onze regio veel terug. Ook deze snaar focust voornamelijk op een goed evenwicht van power en controle. Pacific claimt ook een betere duurzaamheid dan de gemiddelde snaar. De meeste recreatieve spelers zullen met deze snaar dan ook wel tevreden zijn.

Een snaar die je zelden tegenkomt maar zeer aangenaam is om mee te spelen is de Wilson sensation. Deze snaar is een combinatie van zeer veel afzonderlijke draden die samen geweven zijn. Deze snaar komt qua type dicht in de buurt van de darmen waarmee ze vroeger speelden. Met deze snaar heb je een optimaal gevoel, ze is uitstekend voor mensen met elleboogblessures maar moet vaker vervangen worden omdat ze na een 10-tal spel uren al begint uit te rafelen. Desondanks is dit wel een fantastische snaar om mee te spelen.

Hoeveel kg spanning?

Een correcte spanning is belangrijk en ook hier weer is de type snaar belangrijk. Hoewel een Luxilion ALU Power een snaar is die zeer lang meegaat verliest deze snaar in de eerste 10 uur dat je er mee speelt gemakkelijk tot 1kg spanning. Veel spelers kiezen bij dergelijke snaren dan ook voor een iets hogere spanning zoals 26 a 27kg om dat verval te compenseren. De meeste recreatieve spelers met andere snaren zullen echter veeleer richting 25kg gaan als maximum. Hogere spanning is ook belastender voor de arm en kan sneller tot blessures als een tenniselleboog leiden.